Karácsonyi sütögetés
Hát egy ideje nem volt blog (19 napja)..., de itt a karácsonyi szünet ami azt jelenti, hogy van idő szóval most ellátom a blogot újra tartalommal. :) És arra gondoltam, hogy miért ne jöjjön valami új szokatlan tartalom is. Forradalomra fel!
Háttérsztori: A legutóbbi történelem dolgozat megírása előtt a tanárnő odajött hozzám és közölte, hogy "Na, Marci most megmutathatod, hogy mit tudsz!". Nagyon szívesen megmutattam volna, ha egyáltalán arról fogalmam lett volna, hogy milyen témából írunk. Mondjuk a nulla pontos dolgozatom is egy fajta visszajelzés értékkel bírt. A kiosztást követő óra végén odahívott magához: "Hát se baj, akkor a karácsony előtti utolsó órán tartasz nekünk egy jó kis tíz perces kiselőadást a magyar karácsonyról és a szokásaitokról." Fordítás: "Hát... nem tudom mit csináljak ezzel a gyerekkel... adjunk neki valami óvodásszintű feladatot, amivel majd jól eljátszik..."
Csakhogy a gyerekjáték nem is volt olyan könnyű. Mivel itt Kelet- Németországon nem is annyira eltérőek a szokások, ezért egészen sok cikket kellett végigolvasnom, hogy találjak valami használható különbséget. Aztán a fordítással is elég sokat bíbelődtem. És a diavetítés megcsinálása is kb. egy órába telt, pedig csak képek voltak benne. De mégsem ezek a dolgok voltak a legrosszabbak. Volt egy a dolog, ami több időt vett igénybe, mint az előzők együtt véve. Találkoztam ismét ősi ellenségemmel....
A tanárnő karácsony ellőtt két héttel odafáradt hozzám, és akkor már tudtam, hogy elvesztem... : Mi lenne, ha a kiselőadáshoz valamilyen tipikus magyar sütit is sütnék, amit a többiek elmajszolgatnának, ameddig én beszélek."
Persze ötletnek ez nem rossz, de tisztában voltam a képességeimmel. Már láttam magam előtt, ahogy a szembelévő tűzoltóságból átgurulnak a házhoz az autók, és megkezdik a konyha oltását. Láttam a másnapi újság címlapját is: " Biztos finom a hamuban sült pogácsa, de a háznak nem maradt ép forgácsa" Végül félretettem minden félelmemet és a hókifli és a sajtos pogácsa mellett döntöttem. Szépen lefordítgattam ezeket a recepteket is németre és aztán megkezdődött a móka.
Schneekipfel
Zutaten (12 Portion):
Für den Teig:
- 500 g Feinmehl
- 100 g Sauersahne
- 250 g Margarine
- 1 Stück Eigelb
Für die Füllung:
- 100 g Nüsse
- 50 g Marmelade
- Halbe Zitronenschale
Für die Auflage:
- 2 Pakete Vanilezucker
- Puderzucker
Zubereitung:
- Vermische das Mehl mit der Margarine, dem Eigelb und der Sauersahne zu einem Teig.
- Rolle den Teig bis er 2 mm dick ist aus. Steche die Plätzchen mit ein 6 cm Durchmesser großen Form aus.
- Mische die gemahlene Nüsse und den Zucker mit etwas Marmelade oder mit etwas abgeriebenen Zitronenschalen.
- Belege eine Tee eine Teighälfte mit dieser Mischung. Triebe die andere Hälfte auf die Fühlung und zerdrücke die Rande der zwei Hälfte zusammen.
- Stelle die Kipfeln auf ein Backblech mit Backpapier.
- Backe die Schneekipfeln für 20-22 Minuten im vorgewärmte Ofen bei 190°C.
- Wenn die Zeit abgelaufen ist, drehen Sie die Kipfeln in einem Gemisch von Pudel- und Vanilienzucker.
- A pózolj hókiflivel pályázatunk ehavi nyertese:
Pogatscha
Für den Teig:
- 400 g Feinmehl
- 200 g Saurrahm
- 250 g Margarine
- 30 g Hefe
- 150 g geriebe Käse
- 3 Teelöffel Salz
Für die Auflage:
- Geriebene Käse
- 1 Eigelb
Zubereitung:
- Mische die Zutaten zu einem Teig zusammen.
- Rolle den Teig aus, bis er 2 cm dick ist.
- Steche mit einer Form (Durchmesse: 2–3 cm) kleine Kreise aus dem Teig.
- Bestreiche die obere Teighälfte mit Eigelb und reiße etwas Käse darauf.
5. Backe die Pogatschen bis sie goldgelb sind (ca.: 20 Minuten).
A "pózolj hókiflinek álcázott pogácsával" pályázatunk felfedezettje(hihetetlen milyen tehetséges ez a srác):