Karácsonyi sütögetés

Hát egy ideje nem volt blog (19 napja)..., de itt a karácsonyi szünet ami azt jelenti, hogy van idő szóval most ellátom a blogot újra tartalommal. :) És arra gondoltam, hogy miért ne jöjjön valami új szokatlan tartalom is. Forradalomra fel!
   Háttérsztori: A legutóbbi történelem dolgozat megírása előtt a tanárnő odajött hozzám és közölte, hogy "Na, Marci most megmutathatod, hogy mit tudsz!". Nagyon szívesen megmutattam volna, ha egyáltalán arról fogalmam lett volna, hogy milyen témából írunk. Mondjuk a nulla pontos dolgozatom is egy fajta visszajelzés értékkel bírt. A kiosztást követő óra végén odahívott magához: "Hát se baj, akkor a karácsony előtti utolsó órán tartasz nekünk egy jó kis tíz perces kiselőadást a magyar karácsonyról és a szokásaitokról." Fordítás: "Hát... nem tudom mit csináljak ezzel a gyerekkel... adjunk neki valami óvodásszintű feladatot, amivel majd jól eljátszik..."
  Csakhogy a gyerekjáték nem is volt olyan könnyű. Mivel itt Kelet- Németországon nem is annyira eltérőek a szokások, ezért egészen sok cikket kellett végigolvasnom, hogy találjak valami használható különbséget. Aztán a fordítással is elég sokat bíbelődtem. És a diavetítés megcsinálása is kb. egy órába telt, pedig csak képek voltak benne. De mégsem ezek a dolgok voltak a legrosszabbak. Volt egy a dolog, ami több időt vett igénybe, mint az előzők együtt véve. Találkoztam ismét ősi ellenségemmel....
   A tanárnő karácsony ellőtt két héttel odafáradt hozzám, és akkor már tudtam, hogy elvesztem... : Mi lenne, ha a kiselőadáshoz valamilyen tipikus magyar sütit is sütnék, amit a többiek elmajszolgatnának, ameddig én beszélek."
   Persze ötletnek ez nem rossz, de tisztában voltam a képességeimmel. Már láttam magam előtt, ahogy a szembelévő tűzoltóságból átgurulnak a házhoz az autók, és megkezdik a konyha oltását. Láttam a másnapi újság címlapját is: " Biztos finom a hamuban sült pogácsa, de a háznak nem maradt ép forgácsa" Végül félretettem minden félelmemet és a hókifli és a sajtos pogácsa mellett döntöttem. Szépen lefordítgattam ezeket a recepteket is németre és aztán megkezdődött a móka.

Schneekipfel

Zutaten (12 Portion):

Für den Teig:

  • 500 g Feinmehl
  • 100 g Sauersahne
  • 250 g Margarine
  • 1 Stück Eigelb

Für die Füllung:

  • 100 g Nüsse
  • 50 g Marmelade
  • Halbe Zitronenschale

Für die Auflage:

  • 2 Pakete Vanilezucker
  • Puderzucker15608649_1172783826174319_1089491540_o.jpg

 Zubereitung:

  1. Vermische das Mehl mit der Margarine, dem Eigelb und der Sauersahne zu einem Teig.15595971_1172784506174251_400497761_o.jpg
  2. Rolle den Teig bis er 2 mm dick ist aus. Steche die Plätzchen mit ein 6 cm Durchmesser großen Form aus.15595795_1172784106174291_620350417_o.jpg
  3. Mische die gemahlene Nüsse und den Zucker mit etwas Marmelade oder mit etwas abgeriebenen Zitronenschalen.15631571_1172784366174265_955391091_o.jpg
  4. Belege eine Tee eine Teighälfte mit dieser Mischung. Triebe die andere Hälfte auf die Fühlung und zerdrücke die Rande der zwei Hälfte zusammen.15369737_1172784452840923_925965636_o.jpg
  5. Stelle die Kipfeln auf ein Backblech mit Backpapier.15628970_1172783992840969_1706146643_o.jpg
  6. Backe die Schneekipfeln für 20-22 Minuten im vorgewärmte Ofen bei 190°C.
  7. Wenn die Zeit abgelaufen ist, drehen Sie die Kipfeln in einem Gemisch von Pudel- und Vanilienzucker.15608630_1172783872840981_656087703_o.jpg
  8. A pózolj hókiflivel pályázatunk ehavi nyertese:15631488_1172783776174324_1433746892_o.jpg

Pogatscha

Für den Teig:

  • 400 g Feinmehl
  • 200 g Saurrahm
  • 250 g Margarine
  • 30 g Hefe
  • 150 g geriebe Käse
  • 3 Teelöffel Salz

Für die Auflage:

  • Geriebene Käse
  • 1 Eigelb

15608572_1172784412840927_616097881_o.jpg
Zubereitung:

  1. Mische die Zutaten zu einem Teig zusammen.15631553_1172784059507629_635060521_o.jpg
  2. Rolle den Teig aus, bis er 2 cm dick ist.
  3. Steche mit einer Form (Durchmesse: 2–3 cm) kleine Kreise aus dem Teig.15608643_1172784076174294_883893589_o.jpg
  4. Bestreiche die obere Teighälfte mit Eigelb und reiße etwas Käse darauf.

5. Backe die Pogatschen bis sie goldgelb sind (ca.: 20 Minuten).15628776_1172783746174327_1838091247_o.jpg

A "pózolj hókiflinek álcázott pogácsával" pályázatunk felfedezettje(hihetetlen milyen tehetséges ez a srác): 15608869_1172784476174254_1103256197_o.jpg